autor: wiktorgu » 14 stycznia 2014, 09:53
Ogólnie ciężkie plecaki ale i nie do zajechania. Tak z reguły, wyjątki się zdarzają. Bardzo dobrym plecakiem może się okazać Deuter Guide czy wspomniany przedstawiciel z rodziny Futura (fajnie, że w małych plecakach jest dostęp od dołu). Nie da się ukryć, Deuter robił i robi dobre plecaki. Nie pasują jednak na każde plecy. Mi guide np. nie leży, kolega z kolei mówi, że to najwygodniejszy plecak na ziemi.
Z kolei Futura 22, którą chciałem kiedyś kupić była ok, z tym, że z zakupu zrezygnowałem ze względu na małą ilość kieszeni. W trasę zabieram zawsze sporo małych rzeczy (kompas, mapa, czołówka, dodatkowy akumulator/baterie, portfel, telefon, ładowarka, scyzoryk, jak na stopa to markery, często klucze, okulary przeciwsłoneczne i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem). Muszę mieć możliwość segregacji sprzętu żeby oszczędzić czasu i nerwów.
Kwestia pojemności w Deuterach - pojemność jest prawdziwa i dla większości osób, które z plecakami tej firmy (i kilku innnych) nie miało wcześniej kontaktu, szokiem będzie jak może wyglądać "małe" 22l czy "średnie" 45.
Oglądać, mierzyć z obciążeniem przewidzianym przez producenta, zastanawiać się czy funkcjonalność i przeznaczenie plecaka trafia w nasze potrzeby, kupować!