[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Forum Autostopowiczów. • Wyświetl temat - Namioty - temat ogólny (dyskusja)
  • Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Namioty - temat ogólny (dyskusja)

Moderator: Jak To

autor: wiktorgu » 10 lutego 2014, 17:29

@Piotrek, 3kg to już sporo, wewnętrzny stelaż to też duży minus dla mnie.
Cobra to namiot, w którym 2 osoby z bagażami się zmieszczą pod warunkiem spania na misia, bagaże w przedsionku. Zakładam, że z kolegą byś się na takie coś nie porwał ;D Jako jednoosobówka sprawdzi się na pewno dobrze.

http://ngt.pl/forum/bardzo-lekkie-namio ... 91,39.html tu masz trochę o Cobrze.

Za 280 zł bym brał bez zastanowienia... gdybym nie wydał ostatnio 7 stów na inny sprzęt ;)
http://ngt.pl/?p=stuff&iUser=14410 - moja szafa sprzętowa na ngt.
Awatar użytkownika
wiktorgu
Widywany/a na wylotówkach

autor: System » 10 lutego 2014, 18:48

A polecicie mi jakiś namiot 2-3 osobowy na wyprawę dwuosobową z dużymi plecakami, powiedzmy do Afryki? W czasie największych upałów?

Czyli lekki, przewiewny!!! i zarazem chroniący przed słońcem czyli sama warstwą z siateczką odpada.
Awatar użytkownika
System
Administrator

autor: Spokojna Woda » 11 lutego 2014, 08:45

Dam Ci znać, jak się sprawuje Marabut Poligon, którego dostarczą mi niebawem ;) Chyba, że 700 zł na zakup nie przewidujesz ;) ;)
Spokojna Woda
Random

autor: Marcin » 16 lutego 2014, 20:33

Awatar użytkownika
Marcin
Pojechał/a busem na ASR

autor: wiktorgu » 21 lutego 2014, 00:35

zgodzicie się ze mną lub nie, ale dziś troszkę posiedziałem nad swoim ciężkim hannahem troll III i stwierdziłem, że kupowanie bardzo lekkiego namiotu, w którym będzie niezbyt wiele miejsca ma sens tylko wtedy gdy podróżujemy sami - wtedy im lżej tym lepiej i taka jedyneczka jest jak najbardziej wskazana. Kiedy jednak planujemy podróż z kimś innym to imo nie warto wydawać kasy na superlekkie namioty.
Mój troll waży 3,8kg. Mega lekki namiot 2 osobowy, w którym możemy zapomnieć o komfortowym życiu w 2 osoby z plecakami ważyć może np. 2kg. Różnica 1.8kg czyli na 2 osoby wypada po 900g mniej na głowę. Czy to aż tak wiele żeby odmawiać sobie komfortu i dopłacać dodatkowe 500 czy 600 zł? Nie wydaje mi się.
W namiocie pokroju trolla mam tyle miejsca, że mogę zrobić w środku imprezę z dziewczyną i jeszcze zaprosić jej koleżankę :D Gotuję sobie komfortowo, bagaże mam w środku, jednym słowem - luksusy!
Cały komplet tworzy pokaźny tobołek, który nijak się nadaje do przytroczenia do plecaka. Kiedy jednak mądrze rozdzielimy poszczególne części to:
Tropik składa się w niewielki pakunek wielkości średniej grubości polara, podłogę starannie zwijamy, ściskamy paskami kopresyjnymi i można przytroczyć do plecaka jak karimatę. Pałąki i śledzie bierze 2 osoba - nie dźwigamy dużo więcej, zaoszczędzoną kasę możemy wydać na inne potrzebne rzeczy jak śpiwór puchowy czy samopompa.

Takie moje zdanie. Jeśli wymienię swój namiot to w nowym nie będzie mi przeszkadzać większa waga, ważne żeby miał zewnętrzny stelaż - Fjord Nansen Sierra wydaje się super.
http://ngt.pl/?p=stuff&iUser=14410 - moja szafa sprzętowa na ngt.
Awatar użytkownika
wiktorgu
Widywany/a na wylotówkach

autor: Marcin » 21 lutego 2014, 21:39

Co do miejsca w środku - w zupełności się zgadzam. Jednak taki Ferrino Aerial 3 (czyli niby dla 3 osób, ale mówię o nim jako 2 osoby z plecakami) przecież mały nie jest. Ma 160cm szerokości. A waży 2,6kg, więc o 1,2kg mniej od twojego. I uważam, że to właśnie sprawia, że jest bardzo dobry - stosunkowo niska waga, przy dużym wnętrzu. Jedyne, co mi w nim nie odpowiada (poza ceną, ale jak kupujemy namiot na lata i używamy go więcej, niż dwa tygodnie rocznie, to jest to do przebolenia), to brak zewnętrznego stelaża.

Jednak wszystko zależy od tego, gdzie jedziemy. Powyższy namiot zabrał bym, gdybym zwykle (lub zawsze) nocował pod namiotem. Bo ruszając w wyprawę jactostopową zakupił bym jakąś ultralekką trumnę, jak C.A.M.P. Minima SL II. Wszystko zależy. Czasami namiot będzie naszym domem, czasami będzie tylko rozwiązaniem awaryjnym, "na wypadek". Czasami dotrzemy z nim gdzieś, gdzie będziemy stacjonować, innym razem będziemy się codziennie przemieszczać. Nie bez znaczenia jest też klimat.

Moim zdaniem każdy powinien samodzielnie odpowiedzieć sobie na pytanie, czego potrzebuje i - przynajmniej dla mnie - nie ma namiotu uniwersalnego. Zupełnie czegoś innego oczekiwał bym od namiotu do podróży X, a czegoś innego do podróży Y.
A że mój namiot nie spełnia moich oczekiwać nigdy, to sobie marzę o tym, jak w końcu kupię coś lepszego.
Awatar użytkownika
Marcin
Pojechał/a busem na ASR

autor: System » 27 lutego 2014, 20:22

Waga/Rozmiar/Wygoda.. Hmm, Wiktor, a co powiesz na ten namiot : Fjord Nansen Tordis II link :

Wcześniej miałem Fjord Nansem Muwang II - kształt trumny, miejsce oficjalnie dla 2 osób, ale realnie to namiot dla półtorej osoby i bez plecaków w środku. Spędziłem w nim dwa miesiące jezdząc po azji. 2 facetów + 2 duże plecaki + taki namiot = brak konfortu.

Jego plusy? Jest niski przez co łatwo go ukryć, jest lekki, 1,8kg przez co fajnie sie go nosi. Jest mały po spakowaniu, ma zewnętrzny stelaż. Wniosek ta 2 osobowa trumna nadaję sie tylko jak jedizesz gdzieś sam. :)

Po zmianie na wcześniej wspomnianego Tordisa pierwsze wrażenie było tak jakbym przesiadł się po trasie 600km wiejskimi drogami z malucha do kabiny tira jadącego autostradą.. Nie spodziewalem sie, że namiot 2 osobowy moze mieć tyle miejsca w środku. Na spokojnie 3osoby na noc z plecakami wejdą, 4 na upartego. W środku mogę stać w pozycji pół pochyłej, tańczyć. Do tego 2 warstwy, jedna siateczkowata mocno przez co wentylacja jest dobra, grudniowe deszcze w Serbii wytrzymał bez problemu, szybko się rozkłada, waży jedyne 2,6kg, konstrukcyjnie stelaż [połączenie 6 osobnych "lini" stelaża w jeden stały element] eliminuje efekt zaokrąglonej ściany jak w igloo zdecydowanie powiększając powieżchnię użytkową i do tego ma zewnętrzny stelaż. Co prawda konstrukcja tego stelaża wygląda kosmicznie, ale daje rade. jedyne co to cena może odstraszyć 800-900zł.
Awatar użytkownika
System
Administrator

autor: Pani Bovary » 28 lutego 2014, 11:10

@Tef można wiedzieć jak Ty ciągniesz za sobą tego giganta Quechuy?

Osobiście przymierzam się do trumienki Wolfskina bo mój stary Fiord po jednym z ostatnich wypadów musiał przejść na emeryturę :roll:
Awatar użytkownika
Pani Bovary
Random

autor: powerfulally » 01 marca 2014, 22:35

@System a jakie wymiary ma ten Tordis II po spakowaniu?
Awatar użytkownika
powerfulally
Random

autor: trebron » 03 marca 2014, 15:49

Tego tutaj jeszcze nie było: COLEMAN BEDROCK 2
http://www.decathlon.pl/namiot-turystyc ... 73531.html
Zależało mi na czymś tańszym i w miarę dobrym. Powiem tak, w ekstremalnych warunkach go nie testowałem, ale normalny deszcz przetrzymał bez niczego. Rozbity nad morzem w złą stronę do wiatru (wieczorem przyszła ichniejsza bałkańska bryza i popierniczyła wszystko), trząsł się niemiłosiernie bo wiatr był straszny, ale nic mu nie było. Wentylacja jest genialna - ma dwa wejścia. To jest mega wygodne. Miejsca jest w sam raz dla 2 osób i namiotów po bokach. Rozkładanie - 2 osoby, które nie robią tego pierwszy raz, mogą się zmieścić w 5 minutach. Jeśli chodzi o jakość szwów - moim zdaniem tak sobie. Nie sprawiają wrażenia zbyt trwałych. Suwaki ok, ale po gwarancji na pewno wymienię je na "pancerne" w jakimś zakładzie kaletniczym. Zrobiłem tak z jakimś starym, kiepskiej marki, za 15zł i będzie to działało jeszcze długo. Nie da się ich zepsuć. Jeśli chodzi o masę - zależy kto ile chce nosić, ale jest adekwatna. Stelaż ok, nie rdzewieje jeszcze, dobrze się go montuje. Wymiary i kompresja - bardzo dobre. worek kiepskiej jakości, ale ma dobre paski kompresyjne.
Ja z kolei jestem ciekawy opinii innego użytkownika tego namiotu bo w internecie jest dość mało opinii. Najlepiej kogoś, kto powie, że ma go od 5 lat i nic się z nim nie dzieje bo nie mam kasy na nowy ;p
trebron
Random

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sprzęt/Ekwipunek