[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Forum Autostopowiczów. • Wyświetl temat - Plecaki - temat ogólny (dyskusja)
  • Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Plecaki - temat ogólny (dyskusja)

Moderator: Jak To

autor: wiktorgu » 24 stycznia 2014, 18:45

A ile na sam plecak planujesz wydać? Nie wiem jaki chcesz śpiwór/namiot więc ciężko mi coś powiedzieć.

Nie tylko Deuter, jest masa dobrych plecaków poza Deuterami czy Ospreyami. Sam Decathlon robi dobre plecaki, może zainteresuj się nimi? Polecam poprzeglądać też sklep hudysport.pl - deutery są od dziś kosmicznie poprzeceniane. I pamiętaj, pojemności deutera są na prawdę "duże' w porównaniu do konkurencji. Myślę, że 70l takiego 4f mogłoby nawet odpowiadać 45-50l Deutera ;) Szukaj "real foto" na google czy yt

Namiot ~350 zł (hannaha np), spiwór (pewnie chcesz coś 3 sezonowego) może z 350 zł (jakiś puch by się upolowało po promocji). Daje nam 700. Zostaje 300-500 zł na plecak. Za to już można kupić rewelacyjny wór na długie lata.

http://www.hudysport.pl/pl/plecaki-eksp ... 229/detail
dla mnie najbardziej uniwersalna pojemność plecaka jaka może być. Ja bym się w taki spakował nawet na miesiąc. Zresztą czy 2 tyg czy 2 miesiace to juz bez różnicy przy pakowaniu. Warty grzechu za tą cenę.

i większy brat: http://www.hudysport.pl/pl/plecaki-eksp ... 816/detail

http://www.hudysport.pl/pl/plecaki-eksp ... 009/detail tu mały plecak można powiedzieć "gratis" ;)

http://www.hudysport.pl/pl/plecaki-eksp ... 277/detail i większy brat...

dałem propozycje deuterów, które są akurat wyjątkowo mocno przecenione. No i dobre, nie oszukujmy się.

niedrogi puch? http://www.skalnik.pl/spiwory/puchowe/s ... ,s723.html
i o tańszy ciężko... sam bym go chciał ale nie mam kasy :D

namiot? sam chętnie i z czystym sercem sprzedam ci hannaha 3 osobowego. Używany na jednym wyjezdzie. Sprzedaję bo potrzebuję lekkiej jedynki :) Oczywiscie stan idealny, wody nie puscil nigdy a miał do tego warunki. Zainteresowany? wiktorgu@gmail.com
no i przy tej opcji mocno budżet zaoszczędzisz, będzie można kupić jeszcze czołówkę przyzwoita ;)
http://ngt.pl/?p=stuff&iUser=14410 - moja szafa sprzętowa na ngt.
Awatar użytkownika
wiktorgu
Widywany/a na wylotówkach

autor: McOsh » 24 stycznia 2014, 20:39

Dzięki wielkie za tak obszerną odpowiedź i pomoc :)

Właśnie oglądając Deutery na Słowenii już byłem zdziwiony, że przy mniejszej deklarowanej pojemności, mają one wielkość właśnie np. takiego 4F.
Co do namiotu to się zastanowię, ale z tego względu, że podróżuje mi się lepiej samemu, to rozglądam się za maksymalnie dwójką (FN Sierra II najpewniej) :)

Śpiwór też super, możliwe, że się zdecyduję. Co do cen to wolę kupić raz, a porządnie, bo jaki ma sens zaoszczędzić dajmy na to 300-400zł na wszystkim, a po dwóch/trzech latach wymieniać :)
McOsh
Random

autor: Marcin » 24 stycznia 2014, 22:05

Warto mieć bardzo dobry plecak, który będzie o wiele bardziej wygodny, wytrzymały i funkcjonalny, jednak prawda jest taka, że jeżeli ktoś chce ruszyć w podróż i takiego nie ma, to nie może się zasłaniać faktem braku odpowiedniego sprzętu, tylko musi ruszyć z tym, co ma.

Ja w swoją pierwszą autostopową wyprawę ruszyłem ze swoim kilkuletnim plecakiem za grosze, będącym totalną tandetą. Zawsze uważałem, że przejście z nim więcej, niż 3km jest awykonalne. Dodatkowo na podróż zabrałem wielki namiot (5kg, nie miałem innego) i gitarę - więc wychodząc z domu stwierdziłem, że z tym zestawem przejście więcej, niż 1km, to nieporozumienie. A później się okazało, że czasami trzeba było sporo chodzić.

Obrazek

Pierwszego dnia podróży popsuł mi się plastik ze zdjęcia - nie wiem, jak się fachowo nazywa. Gdyby nie ta prowizorka, było by ciężko.

Obrazek

Ktoś powie "dobrze, ale ja nie mam żadnego plecaka, nawet takiego"? Norwegowie, których poznałem po drodze, mieli plecaki kupione po (jeżeli mnie pamięć nie myli) 1£.

Obrazek

To ten po prawej i drugi zasłonięty moim plecakiem, widać tylko część stelaża.

Swoją drogą w moim plecaku pas biodrowy spełniał jedynie funkcję wizualną, ponieważ nie przenosił ciężaru na biodra... niestety.

Owszem, warto mieć dobry plecak. Sam zamierzam zaopatrzyć się w Deuter Aircontact PRO 70+15 przed następną wyprawą (i mam zamiar używać go jako <70L, ponieważ nie lubię chodzić z wypchanym kominem). Dlaczego taki duży? Bo sprzęt fotograficzny zajmuje sporo miejsca. No i jak jadę żeglować, to zabieram sporo żeglarskiego szpeju (jak widoczne na zdjęciach kalosze), które trochę miejsca zajmują.
I planuje kolejne kilkutygodniowe tripy, a za jakieś może 3 lata marzy mi się podróż dookoła świata - więc warto mieć duży plecak. Pomimo, że ten swoje waży...
Awatar użytkownika
Marcin
Pojechał/a busem na ASR

autor: wiktorgu » 24 stycznia 2014, 23:02

Może to trochę snobistycznie zabrzmi ale w kwestii sprzętu (poza wyjątkami czyli tak zwanymi perełkami) wyznaję zasadę "nie stać nas na tanie". Kupując tanie badziewie szybko to się odbije na nas w najmniej oczekiwanym momencie. Można oszczędzić na jedzeniu i zamiast super technologicznie zaawansowanego żarcia liofilizowanego po prostu umiejętnie skomponować dobry jadłospis w spożywczaku, ale plecak, buty, śpiwór, namiot? Tu za komfort się płaci. A w bardziej wymagających terenach i za życie się płaci (uświadomiłem to sobie jak złapała mnie kiedyś noc w górach a ja miałem słabego Petzla, który ledwo oświetlał mi buty).

Co do namiotu - jest idealny na 2 osoby z 2 plecakami. Na jedną osobę to za wielki jest na pewno. Jak podróżujesz sam to kup jakąś jednopowłokową jedyneczkę. No chyba, że lubisz się rozwalić jak niedźwiedź w gawrze to bierz sierre :D

Jeśli faktycznie chcesz sprzęt na lata to przede wszystkim kup śpiwór koniecznie puchowy. Syntetyk się po 2-3 sezonach zbije i straci na termice. Puch jest długowieczny, lżejszy, bardziej kompresyjny - lepszy.
Awatar użytkownika
wiktorgu

autor: McOsh » 25 stycznia 2014, 00:06

co do namiotu to naczytalem, sie, ze jedynka moze byc za mala dla mnie i plecaka, a jeszcze patrząc na ceny to bardziej się dwójkę opłaca, a może lepiej kupić dwójkę, a nie wiadomo czy w przyszłości się z kimś gdzieś nie wybiorę :)

poprzeglądam jutro na spokojnie wszystkie oferty i coś złożę :)
McOsh
Random

autor: Marcin » 25 stycznia 2014, 15:02

Awatar użytkownika
Marcin
Pojechał/a busem na ASR

autor: overdriven » 28 stycznia 2014, 20:38

Hej. Możecie polecić jakiś pojemny i wygodny plecak 80L+?
Podoba mi się Fjord Nansen Nanga Prabat 85. Dużo dobrego czytałem też o firmie Wisport - w podobnej cenie (400zł +/-) jest Wisport Mosquito Max 90. Miał ktoś styczność z tymi modelami? Może jeszcze inny będzie lepszy?
overdriven
Random

autor: wiktorgu » 28 stycznia 2014, 21:11

Widzę "kopiuj -> wklej" post z ngt i tu. Przeczytaj temat na obu forach, o wisportach pisałem.
Fjord robi plecaki "ok", mocno średnia półka, niczym się nie wyróżniają ale nie mają nic wyjątkowo złego. Poczytaj sobie recenzje innych fjordów i sam ocenisz jakość. Ja bym nie kupił.

Do mnie w piątek przyleci Osprey Manta 28 Obrazek
Po lekkiej modyfikacji i dodaniu pętelek na czekan, ma silne szanse na nazwanie go plecakiem idealnym. Jak kogoś zainteresuje model to zrobię jakąś krótką prezentację.
Awatar użytkownika
wiktorgu

autor: McOsh » 06 lutego 2014, 21:17

W koncu jednak nie zdecydowalem sie na Deutera. Znalazlem za to takiego North Face:

Zamowilem nowke z USA za 360zl. Zobaczymy jak dojdzie jak sie sprawdzi :)
McOsh
Random

autor: wiktorgu » 09 lutego 2014, 21:20

Fajny, kumpel ma (kupił za 370 zł ale na allegro). Podobno bardzo wygodny ;)

Manta 28, na którą tyle czekałem okazała się plecakiem porażką. Fatalna pakowność, kiepski system nośny, delikatne materiały, niewygodny pas biodrowy. Jedyna zaleta to duża ilość kieszeni. Poszedł w świat dalej. Kolejny właściciel powinien być zadowolony, bo używać go będzie jako plecak miejski/na rower.

Zastąpił go Osprey Stratos 26 (w rozm. M/L ma 28l). Przewygodny, świetna wentylacja, bardzo pakowny, solidnie odszyty, godny polecenia. Nie jest to tak genialny plecak jak Atmos (taka jego troszkę biedniejsza wersja), ale i tak świetny.

Fotki:
http://gyazo.com/83090611bb14dd5cd58ea9de409f87da.png
http://gyazo.com/b131a393532386a1a402e88e7361a1ea.png

Zapakowałem do środka kurtkę przeciwdeszczową (Marmot Precip), jakieś spodnie z Gore-texu, polar setka, raczki, kominiarka, grube rękawice (Marmot Chute), cieńsze rękawice (Kanfor Gero), podstawowe leki, bandaż elastyczny, maść przeciwbólowa na stawy, termos 1l, 4 bułki, 4 czekoladki, czołówka w pokrowcu, stuptuty, portfel, telefon, okulary przeciwsłoneczne, gogle, mapa, scyzoryk. Wszystko wrzuciłem do środka, nie upychałem, nie pakowałem dokładnie, Miejsca jeszcze zostało fest. Jak pieczałowicie pakowałem plecak na próbę to ze śpiworem (nie taki mały) spakowałem się na 3 dni zimowe (bez jedzenia, tylko termos).

Wielkość zatem bardzo uniwersalna, na jednodniówki latem raczej za duży. Wszystko inne - super. Jak kogoś nie stać na Atmosa to Stratos godnie go zastępuje (mam Atmosa 35 i Stratosa 26).
Awatar użytkownika
wiktorgu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sprzęt/Ekwipunek