[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Forum Autostopowiczów. • Wyświetl temat - Plecaki - temat ogólny (dyskusja)
  • Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Plecaki - temat ogólny (dyskusja)

Moderator: Jak To

autor: Chmura » 10 lutego 2014, 19:41

Siema!
Mam może dość nietypowe pytanie :) Ale mam nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś zdolny na nie odpowiedzieć :) Otóż mam kilka wad kręgosłupa ( skolioza, dyskopatia i kilka innych przyjemności) i w związku z tym mam pytanie, jaki plecak byłby dla mnie najlepszy? Zamierzam używać go przez długie lata do podróżowania, wędrówek po górach i wszelkich innych sposobów aktywnego wypoczynku, dlatego chciałabym, żeby był wytrzymały :) Plecak który używam do tej pory jest już niestety dla mnie zamały. Słyszałam, że niektóre plecaki mają specjalne lekkie stelarze dla takich krzywulców jak ja tylko naprawdę nie mam pojęcia jak znaleźć ten jedyny. :roll:
Mam nadzieję, że będzie tutaj ktoś kto da radę mi pomóc :)
na-rozdrozu.blogspot.com Zapraszam serdecznie, na szczyptę świata :)
Facebook: Na Rozdrożu :)
Chmura
Random

autor: wiktorgu » 10 lutego 2014, 22:26

No cóż. Mierzyć, mierzyć, mierzyć. Nic innego nie zostało. Bardzo dużo plecaków teraz robionych jest na różnych stelażach, systemach nośnych, jest tego bez liku.
Bardzo ważne jest to aby pas biodrowy przenosił ciężar na biodra, odciążając tym samym plecy.
Nikt nie jest w stanie napisać co będzie dla ciebie najlepsze - to wiedzą tylko twoje plecy i trzeba się przekonać na własnej skórze mierząc ciężki plecak w sklepie.

Nie zostało napisane też jakiej wielkości ma być plecak. Ciężkie plecaki transportowe nie są robione na miękkich systemach nośnych, małe mogą takie mieć. W takim wypadku plecak można idealnie dopasować do pleców, jest bardzo stabilny, ale wentylacja kuleje (np. Mountain Hardwear Fluid czy Osprey Talon). Są plecaki z siatkami (głównie małe i średnie).
Najwygodniejszym plecakiem jaki osobiście miałem na plecach jest Atmos od Ospreya. Ale już chyba nudny jestem z wychwalaniem tego worka...
http://ngt.pl/?p=stuff&iUser=14410 - moja szafa sprzętowa na ngt.
Awatar użytkownika
wiktorgu
Widywany/a na wylotówkach

autor: Rafalski » 21 lutego 2014, 09:58

Taką ofertę znalazłem bez przypadek:
http://www.mall.pl/plecaki-narciarskie/ ... ram1=GREEN

niby jakaś strona z wyprzedażami nie analizowałem jej jeszcze ale jak widzę plecak narciarski 25 l za 76 zeta to może warto się zainteresować taką wyprzedażą , jak kto poluje niech luka
Awatar użytkownika
Rafalski
Pojechał/a busem na ASR

autor: wiktorgu » 21 lutego 2014, 12:54

Strona sprawdzona i ZAZWYCZAJ nie ma z nimi problemów. Jeśli są to tylko natury takiej, że po zamówieniu się okazuje, że nie mają już towaru. Okazja to żadna, plecak beznadziejnej firmy, którą odradzam każdemu.

Na mall kupiłem takie rękawice za 107 zł: http://8a.pl/rekawiczki/rekawiczki-marm ... e-glove-ne i to była okazja ;) Kiedyś mieli przecenioną kurtkę puchową Berghausa z 970 na 380 chyba. Rozeszły się jak świeże bułeczki.
Awatar użytkownika
wiktorgu

autor: powerfulally » 01 marca 2014, 19:41

Mam Deuter Guide 45+ i ciężko powiedzieć coś złego o tym plecaku, co nie znaczy że Deuter nie ma lepszych jeśli chodzi o autostop - ten jest bardziej górski :)

Ten plecak jest dość wąski i wysoki, ma oddzielną komorę do której można schować np. śpiwór (można też powiększyć plecak rozpinając materiałową przegrodę). Docelowe 55l liczone jest oczywiście razem z kominem (który jest całkiem fajny, można go schować do środka, ale ma on też ściągacze i można dodatkowo "zamknąć" go jak worek. Z dodatkowych funkcji to trochę uchwytów na karabinki, boczny zamek, dzięki któremu można łatwiej uzyskać dostęp do dolnej zawartości plecaka, fajne boczne troki, którymi można nieco skompresować plecak albo coś do nich przyczepić (można dokupić też dodatkowe boczne kieszenie i w ten sposób je przymocować), plecak ma też 2 kieszenie w klapce zamykającej plecak, a w środku znajduje się też mała mata do siedzenia (można ją wyjąć i używać w ten sposób, a później włożyć jako usztywnienie plecaka), jest nawet wbudowany w pas piersiowy gwizdek ;)

Plecak bardzo wygodny, plecy mi za niego dziękują (miałem dawniej Quechuę i strasznie wżynała mi się w plecy). Można do niego dokupić sporo akcesoriów, które zwiększą jego użyteczność, warto też kupić jakąś osłonę przeciwdeszczową, bo nie ma jej w zestawie (co jest małą wadą, bo plecak jest dosyć drogi).

Plusy:
- bardzo wygodny, można go ładnie wyregulować i dostosować do terenu po którym chodzimy (np. dać nieco luzu w łatwiejszym terenie, żeby plecy się mniej pociły)
- świetny pas biodrowy
- fenomenalna jakość, całość jest wytrzymała, a zamki chodzą jak marzenie :)
- usprawnienia jeśli chodzi o górską turystykę
Minusy (minusy głównie z myślą o autostopie):
- właściwie brak kieszeni (chyba że liczyć te w górnej "klapce")
- jest dość wąski
- brak osłony przeciwdeszczowej w zestawie, dość drogie akcesoria

Jeśli chodzi o Deutera to może z myślą o autostopie bardziej zainteresować się serią Aircontact: http://deuter.com/DE/en/trekking/aircon ... 22-45.html
Z tego co widzę to ma osłonę przeciwdeszczową i cechy przydatne przy autostopie :) Oczywiście Guide też się nada :)

Pod Wiedniem spotkałem Niemca z niemal dwukrotnie większym plecakiem i bardzo mi zazdrościł, że się spakowałem w taki (ale on też był na dłuższej wyprawie, niemniej jednak tak duży plecak to musiał być ból) :)
Awatar użytkownika
powerfulally
Random

autor: wiktorgu » 02 marca 2014, 22:09

Plecak za 8 stów do jeżdzenia stopem? Nie brzmi to jak szaleństwo? Oczywiście jak ktoś chce plecak i w góry i na stopa to jak najbardziej ale jak ktoś szuka czegoś typowo do stopowania to sądzę, że wydawanie takiej góry pieniędzy jest wariactwem.
Awatar użytkownika
wiktorgu

autor: powerfulally » 03 marca 2014, 09:37

Nie patrzyłem na ceny aircontact, mea culpa :D Za swojego Guide'a dałem 500zł, to też dużo (sprzedałem stary plecak, więc upgrade wyszedł taniej), ale nie planuję go oszczędzać w najbliższym czasie :)
Awatar użytkownika
powerfulally
Random

autor: Stary.Wieska » 05 marca 2014, 10:32

DEUTER Aircontact 75+10 i tyle w temacie :)
Idealny na długie wyprawy i nie tylko.
Warto jest zainwestować trochę więcej kasy i cieszyć się komfortem jaki ma ten plecak. Poza tym jest bardzo pojemny, mądrze skonstruowany i zdecydowanie wyróżnia się jakością wykonania.
Dla mnie to nie szaleństwo, a po prostu genialne rozwiązanie. Też tak kiedyś myślałem, że to jest wariactwo kupować plecak za taką cenę, ale zmieniłem zdanie kiedy spróbowałem osobiście.
Jest to zarąbisty plecak na stopa! Czasami tak bywa, że musisz iść 7-10km z buta na wylot albo jakaś stacja benzynowa i wygodnie sobie spacerujesz. Nie musisz robić sobie przerw z powodu, że odpadają ci ręce, nie jest spocony jak świnia, nic się nie luzuje. Szczerze, nawet możesz zwiedzać z nim na plecach. Jednym słowem wygoda.
Autostopowicze nie muszą być kojarzeni tylko z najtańszymi rozwiązaniami :)
W zależności od własnych potrzeb, długości podróży itp można se wybrać mniejszy litraż.

Wadą jest cena i jak dla mnie pokrowiec przeciwdeszczowy. Jeżeli mamy do plecaka przypięty namiot/karimatę ( a jako autostopowicze zawsze mamy) to nie jest on w stanie zakryć całości. Trzeba tylko zamówić sobie pokrowiec na większy gabaryt i problem w głowy.
Stary.Wieska
Random

autor: mikolaj_km » 29 marca 2014, 11:52

Może mi ktoś polecić plecak w granicach 60-70l? Głównie stopowe wyprawy tygodniowe, cena w granicach +/- 300zł. Ciężko znaleź coś odpowiedniego w tej cenie może macie lepsze doświadczenie. Niestety nie mam 500-800zł na plecaki o których mówicie :(
Dodam, że jestem mężczyzną o wzroście 189cm. Przejrzałem decathlon i różne inne wynalazki podobnych sklepów, ale na pewno jesteście w stanie polecić mi coś lepszego niż plecak marki quechua czy 4f ;) Z góry dzięki za odpowiedź
mikolaj_km
Random

autor: tikat » 29 marca 2014, 15:19

Awatar użytkownika
tikat
Random

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sprzęt/Ekwipunek