Mam Deuter Guide 45+ i ciężko powiedzieć coś złego o tym plecaku, co nie znaczy że Deuter nie ma lepszych jeśli chodzi o autostop - ten jest bardziej górski

Ten plecak jest dość wąski i wysoki, ma oddzielną komorę do której można schować np. śpiwór (można też powiększyć plecak rozpinając materiałową przegrodę). Docelowe 55l liczone jest oczywiście razem z kominem (który jest całkiem fajny, można go schować do środka, ale ma on też ściągacze i można dodatkowo "zamknąć" go jak worek. Z dodatkowych funkcji to trochę uchwytów na karabinki, boczny zamek, dzięki któremu można łatwiej uzyskać dostęp do dolnej zawartości plecaka, fajne boczne troki, którymi można nieco skompresować plecak albo coś do nich przyczepić (można dokupić też dodatkowe boczne kieszenie i w ten sposób je przymocować), plecak ma też 2 kieszenie w klapce zamykającej plecak, a w środku znajduje się też mała mata do siedzenia (można ją wyjąć i używać w ten sposób, a później włożyć jako usztywnienie plecaka), jest nawet wbudowany w pas piersiowy gwizdek

Plecak bardzo wygodny, plecy mi za niego dziękują (miałem dawniej Quechuę i strasznie wżynała mi się w plecy). Można do niego dokupić sporo akcesoriów, które zwiększą jego użyteczność, warto też kupić jakąś osłonę przeciwdeszczową, bo nie ma jej w zestawie (co jest małą wadą, bo plecak jest dosyć drogi).
Plusy:
- bardzo wygodny, można go ładnie wyregulować i dostosować do terenu po którym chodzimy (np. dać nieco luzu w łatwiejszym terenie, żeby plecy się mniej pociły)
- świetny pas biodrowy
- fenomenalna jakość, całość jest wytrzymała, a zamki chodzą jak marzenie

- usprawnienia jeśli chodzi o górską turystykę
Minusy (minusy głównie z myślą o autostopie):
- właściwie brak kieszeni (chyba że liczyć te w górnej "klapce")
- jest dość wąski
- brak osłony przeciwdeszczowej w zestawie, dość drogie akcesoria
Jeśli chodzi o Deutera to może z myślą o autostopie bardziej zainteresować się serią Aircontact:
http://deuter.com/DE/en/trekking/aircon ... 22-45.htmlZ tego co widzę to ma osłonę przeciwdeszczową i cechy przydatne przy autostopie

Oczywiście Guide też się nada

Pod Wiedniem spotkałem Niemca z niemal dwukrotnie większym plecakiem i bardzo mi zazdrościł, że się spakowałem w taki (ale on też był na dłuższej wyprawie, niemniej jednak tak duży plecak to musiał być ból)