• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Ile kasy bierzecie na drogę?

Moderator: mushek

autor: Rafalski » 14 stycznia 2014, 20:34

Rozbudowując pytanie, wiadomo, budżet zależy od kraju, zagranicy, ilości dni itp.

Jak to wygląda w praktyce?
Są sytuację gdzie nie idzie mieć spania albo jazdy za free?
Na ile starczają wam zapasy jedzenia w plecaku?
Polujecie po drodze na coś co się rusza? :D
Jak to jest u was?
Awatar użytkownika
Rafalski
Pojechał/a busem na ASR

autor: Dzialo » 14 stycznia 2014, 21:16

hm na to pytanie właściwie nie da się odpowiedzieć nie rozpisując sie... bo tak naprawdę wszystko zależy od czasu i trasy....
Awatar użytkownika
Dzialo
Random

autor: Maniek » 14 stycznia 2014, 21:26

kasa: każdy bierze tyle ile mu pasuje, ja zarabiam czasem po drodze na sztukach ulicznych
jedzenie: kiedyś brałem dużo, teraz biorę na kilka dni, jakieś kaszki na wszelki wypadek, kupuję w danym miejscu lub dumpster diving.
Spanie: krzaki, kościoły, gdzie się da
jazdy za free? no autostop, rower, pieszo.
Awatar użytkownika
Maniek
Pojechał/a busem na ASR

autor: marcinlulek » 15 stycznia 2014, 11:28

A więc po kolei odpowiadając na Twoje pytania:

Z reguły kasy biorę bardzo mało. Ilość moich funduszy w zależności od trasy waha się w przedziale 20-150 zł. Z doświadczenia wiem, że ile wezmę, tyle starcza. Zawsze jakoś sytuacja układa się tak, że nie muszę żebrać, zarabiać, itp.

Jedzenia przeważnie biorę więcej (zupki chińskie, konserwy, chleb), bo za granicą jedzenie jest droższe. Wiadomo, że czasem jestem zmuszony się w nie zaopatrzyć, ale wtedy staram się kupować w supermarketach. Starcza mi na około 4-6 dni. Często się zdarza, że kierowcy częstują jedzeniem.

Spanie zawsze się gdzieś znajdzie. Gorzej z transportem. Można próbować coś zarobić, albo jechać na gapę.

Pzdr
"Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś (...)" [Mark Twain]
https://www.facebook.com/npsbg - "Na podbój świata bez gotówki"
marcinlulek
Random

autor: Marcin » 28 stycznia 2014, 23:07

A ja odpowiem inaczej - wydaje mi się, że budżet (na jedzenie, bo wizy, transport i tego typu rzeczy, to zupełnie inna bajka) powinien wynosić około 20zł dziennie. Oczywiście za to 20zł więcej jedzenia kupimy w Hiszpanii, a mniej w UK.
A jak to się sprawdza w praktyce? Moja ostatnia podróż (będąca zarazem pierwszą autostopową, wcześniej sporo podróżowałem, ale nie na stopa) przez 45 dni według powyższych wyliczeń powinna pochłonąć około 215€. Ile Pochłonęła? Około 40€ (mówię tu wyłącznie o jedzeniu i alkoholu, bo zdarzyło mi się raz korzystać np. z taksówki, co tanie nie było, ale też niezbędne nie było, więc mogłem to sobie śmiało odpuścić).

Jednak ani moimi, ani żadnymi wydatkami nie powinno się sugerować, tylko dokładnie przeanalizować własne. Jedni latami podróżują bez pieniędzy, inni (jeżdżąc na stopa i śpiąc na dziko!) potrafią dziennie wydać lekką ręką kilkadziesiąt euro.
Awatar użytkownika
Marcin
Pojechał/a busem na ASR

Wróć do Wyjazdy