• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Calais - hub?

Moderator: mushek

autor: Łukasz » 16 lutego 2014, 13:24

Hej stopowicze!
Szukam opini na temat łapania stopa w Calais.
Moim ppomysłem jest podjechać tam z Beneluxów i złapać busa na strzała do Hiszpani.
Kto tam był i łapał na Europę? Jaki ruch bez tacho? Jakie kierunki? Gdzie łapać? (patrząc na google trudno ogarnąc jakie auta gdzie zjeżdżają z Wysp).

pozdro
Ł.
Łukasz
Random

autor: Krzemin » 16 lutego 2014, 22:42

Cześć
Co prawda nie próbowałem czegoś takiego, ale może przyda Ci się garstka informacji, które zebrałem od kierowców ciężarówek jadąc do Wielkiej Brytanii.
Każdy kierowca układa sobie tak trasę, żeby nie musieć pauzować w Calais ze względu na dużą liczbę imigrantów, którzy wskakują pod plandeki i próbują się przedostać na wyspy. Ogółem jest ryzyko, że potną plandekę, a przy mniejszym szczęściu kierowcę, więc w drodze powrotnej też się nie zatrzymują. Przez to podobno jest ciężej złapać stopa i sam według rad z grupy na fb łapałem w okolicach Gentu, prosto do Dover i nie było problemu.
Podsumowując, możliwe, że uda Ci się zrealizować taki plan, bo jednak ruch jest tam duży, jednak pomyśl, czy nie lepiej ustawić się gdzieś dalej na tej trasie w kierunku Hiszpanii.
Powodzenia :)
Krzemin
Random

autor: Łukasz » 17 lutego 2014, 18:01

Dzięki. O ile w stronę Anglii to masz całkowitą rację to mi chodzi o złapanie kogoś jeszcze na "landówce" zaraz za zjazdem z promu. Taki kierowca busa zjeżdza najedzony, wjeżdża na autostrade i przez następne x h. nigdzie nie zjedzie na parking.
Łukasz
Random

Wróć do Wyjazdy