• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Workaway

Moderator: mushek

autor: Chmura » 20 stycznia 2014, 18:39

Hej! Witam wszystkich podróżników! :D
Mam do was pytanie, czy był ktoś może na wolontariacie z Workaway? Chciałabym wyjechać w czerwcu na wolontariat, mam kilka kierunków na oku ( Maroko, Norwegia, Hiszpania) i chciałam się dowiedzieć czegoś, na temat tego serwisu. Mam nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś kto był na takim wyjeździe :) Ciekawi mnie ogólnie wszystko. W jakim kraju byliście, przy jakich pracach pomagaliście, ile was to wyniosło i czy przy okazji pozwiedzialiście trochę? Ogólnie jak wrażenia :?:
na-rozdrozu.blogspot.com Zapraszam serdecznie, na szczyptę świata :)
Facebook: Na Rozdrożu :)
Chmura
Random

autor: kaśka » 27 stycznia 2014, 18:16

Hej :)
Ja również niedawno zainteresowałam się tą stroną i już mam umówiony wakacyjny wyjazd do Hiszpanii gdzie będę opiekować się osiołkami :D.
Rejestracja na stronie jest niestety droga, ale dla chcącego nic trudnego- czasami wystarczy trochę cierpliwości i google ;p.
kaśka
Random

autor: kaziu » 18 kwietnia 2014, 14:09

Rok temu dwukrotnie korzystałem we Francji z workaway'a.
Trafiłem na bardzo fajne osoby..2 rodziny holenderskie.
Traktowany jesteś jak członek rodziny, chociaż to pewnie zależy na kogo się trafi (coraz więcej widzę niestety właścicieli hosteli czy restauracji, które może nie do końca rozumieją ideę, która polega na obopólnym uczestnictwie w danej pracy i czerpania z tego nauki, korzyści). Posiłki miałem przygotowywane (bardzo pyszne) lub czasem tez pomagałem w ich powstawaniu (wtedy juz trochę gorzej było ze smakiem :D )
Miałem do dyspozycji wszystko co chciałem, pełna lodówka, alkohol, internet, skuter, rower itp.
Miałem czas na pobliskie przechadzki oraz np. weekendowy wyjazd do Lyonu.
Plusem workaway'a jest to, że można równocześnie szukać sobie sezonowej pracy.
W moich obserwacji wynika, że większość gospodarzy mieszka (nie)stety na wydupiu.
Jeśli chodzi o naukę języków obcych czy też przerwę w trakcie podróży jest to świetne rozwiązanie. Ogólnie jestem z tego bardzo zadowolony. Cenę 20 euro za 2lata użytkowania serwisu uważam za adekwatną. Jest to jednie 3h pracy zagranicą a w zamian za to możesz siedzieć u kogoś miesiąc nie wydając ani złotówki. Wszystko zależy jakie potrzeby ma potencjalny gospodarz, ja się bardzo dobrze dogadywałem czasem na każdy temat z nimi. np. jednego dnia pracowałem 7 godzin a następnego nic itp. Głównie były to prace porządkowe w domu czy też na ogrodzie (koszenie trawy, cięcie drewna, wyrywanie chwastów) ale też pomagałem w powstawaniu dachu.
kaziu
Random

autor: kaśka » 10 maja 2014, 21:10

Owszem, rejestracja zdecydowanie się opłaca jeśli wiesz, że będziesz w miarę regularnie z tego korzystać. Przy jednorazowym szukaniu pracy niezbyt :)
kaśka
Random

Wróć do Wolontariaty i Stypendia