• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Irak

Moderator: majkel

autor: Kasia » 08 stycznia 2014, 21:08

Tylko część kurdyjska jest mi znana jak na razie.

Bez problemu można wjechać z Turcji. Na granicy dostaję się bezpłatną wizę na 2 tygodnie. Jeśli chce się na dłużej w ciągu 15 dni trzeba odwiedzić jakiegoś ważniaka. Wiza jest ważna jedynie na terenie Irackiego Kurdystanu, nie zezwala na wyjazd poza jego teren. Do podróżowania po pozostałej części kraju potrzebna jest inna wiza, podobno problematyczna w załatwieniu, ale nie wiem, nie bawiłam się w to tym razem.
Stop działa bardzo dobrze, chociaż dla pewności lepiej mówić, że się nie chce płacić, bo mogą zdarzyć się taksówki. Zdecydowana większość samochodów jeżdżąca po tamtejszych drogach to niemal nówki prosto z salonu, z klimatyzacją i bajerami więc podróżuje się przyjemnie. Poza tym Kurdowie to niesamowicie przyjazny naród więc chętnie pomagają. W związku z tym, że spora ilość Amerykanów przewinęła im się przez kraj sporo ludzi, głównie młodych, zna angielski, choć trochę. O ile samochody mają wygodne to drogi już trochę mniej, chociaż tragedii nie ma i jeździ się dobrze. Jakimś problemem może być to, że trochę słabo u nich z mapami drogowymi własnego kraju, ale jest tak mały, że bez mapy można spokojnie podróżować. Co jakiś czas z pewnością spotkacie wojskowe patrole czy posterunki na drodze ale nie robią oni żadnych problemów, a nawet potrafią stopa złapać ;)
Nie jest to zbyt turystyczne miejsce więc ludziom ciężko uwierzyć, że przyjechaliście tam coś zobaczyć. Większość myśli, że chcecie robić tu "biznes", co w sumie jest zabawne bo z wyglądu bliżej wam do bezdomnego niż biznesmena.
Pieniądze z tego co pamiętam wymienia się na ulicy więc trzeba znać kurs bo mogą Was oszukać. Ceny już słabo pamiętam, chyba było trochę taniej niż w Polsce, a na pewno taniej niż w Turcji :D Alkohol trudno dostępny (w czasie ramadanu wszystkie sklepy w których można takowy zakupić są zamknięte), najłatwiej dostać podobno w dzielnicy chrześcijańskiej w Erbilu, ale podczas ramadanu i tam jest ciężko (tak spod lady sprzedają, bo chyba jest to zabronione).
Mają jeszcze brytyjskie wtyczki więc przyda się przejściówka chociaż da się też bez (jakoś mi się nie udało ale się da).
Kasia
Random

autor: tagosia » 21 stycznia 2014, 18:23

Ktoś jeszcze coś? Złakniona jestem wszelkiego info (i zaznaczam, że częściowo będę tam sama, częściowo z facetem, więc i o podróżowaniu jako niehajtnięta para, i jako samotna kobieta najbardziej mnie interesuje)
Awatar użytkownika
tagosia
Random

autor: rozwal » 17 maja 2014, 09:32

Hej,

Stopem się fajnie jeździ, a przynajmniej jeździło w styczniu 2012, gdy tam byłem. Większość osób mówi w Sorani i co dziwne Kurmanji, którego się troche poduczałem w Turcji okazał się bardzo mało podobny i przydatny. Z ważnych rzeczy ludzie podwożą się za pieniądze, więc jeśli chcemy jechać za darmo - musimy to super jasno komunikować przed wspólną podróżą. Część osób nie umie czytać i się do tego nie przyzna, więc list często nie zadziała.

Co do podróży par - po prostu można mówić, że jest się po ślubie i tyle..

Samotna kobieta stopem? Ja zawsze odradzam samotnych podróży stopem kobietom. Oczywiście można i jest w świecie kilka bardzo fajnych obrotnych dziewczyn, które super sobie dają radę, niemniej.

pozdrawiam:)
rozwal
~85'000km stopem
rozwal
Random

Wróć do Azja