• Nowe posty
  • Posty bez odpowiedzi
  • Kto jest online
  • Online jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość (wg danych z ostatnich 5 minut)
  • Najwięcej użytkowników (921) było online 18 lutego 2017, 10:31
  • Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Europa Zachodnia-mile widziane porady :)

Moderator: Monia

autor: PanBakłażan » 25 marca 2014, 14:19

Witam wszystkich! Na wakacje tego roku planuję wybrać się na wyprawę autostopową po Europie Zachodniej, głównie w celach turystycznych. Miałoby to wyglądać w przybliżeniu tak: odwiedzam miasto, zostaję tam dzień, dwa, max trzy by pozwiedzać i jadę w dalszą trasę. To byłaby pierwsza tak duża i zagraniczna wyprawa, wcześniej stopowałem jedynie po Polsce. Spotkałem się z jedną opinią, że autostop na zachodzie nie jest tak popularny jak w tej części kontynentu. Czy tak faktycznie jest? Czy ktoś mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami? Przygotowałem orientacyjną mapkę miejsc, które chciałbym odwiedzić: https://www.google.pl/maps/dir/Nysa/Ber ... !3e0?hl=pl Co sądzicie? Czy jako pierwsza wyprawa zagraniczna nie jest to za dużo? Powinienem z czegoś zrezygnować(słyszałem, że we Włoszech autostop jest nielegalny)? Czy wyznaczoną trasę da się pokonać w ciągu ok miesiąca biorąc pod uwagę, że w każdym z zaznaczonych miejsc chciałbym zostać ok 2 dni? Na razie jest to w fazie marzeń, samego pomysłu i analizowania. Proszę o jak najwięcej opinii, może wskazówek, porad od bardziej doświadczonych w temacie abym był bardziej zorientowany. Każda sensowna informacja może się przydać :) Z góry dziękuję!!!
PanBakłażan
Random

autor: Linds » 26 marca 2014, 19:39

Też byłbym zainteresowany, bo pomysł mam niemalże identyczny! I na ironię losu, też zamierzam jechać stopem (i korzystać z couchsurfingu) za granicą pierwszy raz. W wakacje planuję trasę:

Warszawa => Berlin => Amsterdam => Paryż => Rzym => Monteriggioni => San Gimignano => Florencja => Wenecja => Wiedeń => Tychy

Mapka mniej-więcej:
https://goo.gl/maps/bxBhR

Jedyne co wiem, to że na zachodzie jest z autostopem tak samo jak w Polsce - nie wolno łapać autostopu na autostradzie i drodze ekspresowej, można za to dostać mandatem. W innych miejscach zaś jest spokojnie. Tak przynajmniej wyczytałem w internecie :roll:
Linds
Random

Wróć do Europa